23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Coşkuyla Kutladık

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Coşkuyla Kutladık


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda veli ve öğrencilerimizin katılımıyla yapılan törenle coşkuyla kutlandı.

Tören, Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Okul Müdürü Ali KELCİ’nin Açış konuşmasının ardından Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 8A sınıfından Kezban Nur KESKİN yaptı. Bando Takımının gösterisi ve Anasınıfının şirinler ront gösterisi sunuldu. 1A sınıfı öğrencileri şiirlerini okudular ve Kafkas halk oyunu gösterilerini sundular. 2A sınıfı öğrencileri şiirlerini okudular, halk oyunu ve “Kızım seni” Ront gösterilerini sundular. 3A sınıfı öğrencileri şiirlerini okudular ve müzikli dans gösterilerini sundular. Sonra 4A sınıfı öğrencileri şiirlerini okudular ve “Yeni Türkiye “ Ront gösterilerini sundular. Sonra 8A sınıfı öğrencilerinin Komedi Dans gösterisi çok beğenildi. Son olarak öğrenci ve velilerin katılımıyla yarışmalar yapıldı. Şiirler, skeçler ve yarışmalar ile okulumuzda bayram dolu dolu coşkuyla kutlandı.  

Güzel bir havada geçen Törene Mahalle Muhtarımız M.Ali ATAŞ, Aile Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, velilerimiz ile çok sayıda mahalleli katıldılar.  

Öğrencilerimizin, Öğretmenleri Ayşe Ay Çal’ın rehberliğinde Görsel Sanatlar ve Teknoloji Tasarım derslerinde yaptıkları proje ve etkinliklerden oluşan sergimiz büyük ilgi gördü. Ayrıca Okul Aile Birliğince düzenlenen Gıda Kermesimize Şirinköy Mahallesi sakinleri ve öğrenci velilerimiz yoğun ilgi gösterdiler. Emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının Tarihçesi

"Aziz Atatürk, İlk Başkanlığını yaptığınız Türkiye Büyük Millet Meclisinin 95´inci açılış yıl dönümünde biz çocuklara armağanın  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Öncülüğünüzde açılan Meclisimiz düşmanı ülkemizden kovmuş, Cumhuriyetimizi kurmuş, ve milletimize onurlu bir tarih bırakmıştır. TBMM olarak bugün de ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve bize hedef olarak gösterdiğiniz çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkması için çalışıyoruz. Milli mücadelemizde gösterdiğiniz büyük ruh, kalkınma idealiniz ve büyük başarılarınız bize daima ilham vermektedir. Ülkemiz hedeflerini gerçekleştirecek, daha kalkınmış ve modern bir ülke olacaktır. Milli egemenlik anlayışını güçlendirmek, daha demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir ülke haline gelebilmek temel amacımızdır. Yaptıklarınız ve milletimize bıraktıklarınız için daima minnet ve şükran duyuyor, daha büyük işler yapmak için kendimizde heyecan hissediyoruz. Aziz ruhunuz şad olsun.´´

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Bu bayram, TBMM´nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922´de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935´te 23 Nisan Millî Bayramı´yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti´nin 1927´de ilan ettiği ve ilki Atatürk´ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı´nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM´nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO´nun 1979´u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği´ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933´te Atatürk´le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği[6] günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.”

Tören fotağraflarını görmek için TIKLAYINIZ



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi